Smjernice za štednju: Pet stepeni razlike – 35 odsto uštede

Iz Elektroprivrede Crne Gore pozvali su građane na krajnje racionalnu potrošnju struje kako bi se izbjegle restrikcije. Dok se u pojedinim evropskim državama uvode mjere štednje, u Crnoj Gori još bez konkretnih smjernica za racionalniji pristup potrošnji, makar u javnim institucijama. No, u narednim minutima savjeti kako da u vašem domaćinstvu budete ekonomični.

Život bez struje nezamisliv je, a da je trošite i pri tome ne plaćate visoke račune moguće je kaže Podgoričanka Snežana Vetnić. Njen mjesečni račun za četvoročlanu porodicu ne prelazi 25 eura.

„Sve što ne mora u rernu koristim plin, bojler i ostale uređaje uključujem kada je struja jeftina i vodim računa da sijalice gdje ne mora ne budu uključene. Ono što često radim opomenem djecu da se ne zadržavaju više nego što je potrebno, jer bojler radi samo kad je struja jeftina“, kaže Vetnić.

No malo je onih koji umiju poput Snežane štedjeti energiju. I pored brojnih apela da racionalno troše, građani kažu da ne umiju.

„Ne znam stvarno što misle, kako da štedim, ja normalno na plin kuvam, mašinu uključim i klimu da se razladim“

„Bogomi ne, ne štedim struju, ne štedim vodu, ništa sa klimom svuđe

„Ne možeš na ljeto smanjiti, mora klima raditi, kad znam da mi je vruća ringla od šporeta ja stavim vodu da je ugrijem“

„Ja ne štedim i ne fali mi, gasim svjetla da ne gore bez veze, gledam kad je jeftina da perem i kuvam“

Iz Elektroprivrede kažu da na prvom mjestu podesite klimu na 25 stepeni Celzijusa.

„Mi smo navikli na 18 stepeni što je minimum, a u suštini tih pet stepeni je 35 % uštede, bojler treba držati 50 i 55 stepeni, frižider 3 i 5 stepeni“, naglašava Dejan Raspopović iz EPCG.

Dok u Crnoj Gori još nema konkretnih Vladinih smjernica kako uštedjeti struju bar u javnim instucijama širom Evrope vlasti svoje građane upozoravaju da povedu računa, jer slijedi teška jesen.

To potvrđuje ovaj par iz Njemačke koji smo zatekli u glavnom gradu.

Kažu nam da smanjimo grijanje kada zahladi, čak da se tuširamo rjeđe i štedimo vodu samo pričaju o štednji. Toliko je nekih besmislenih mjera, ali kažu mora se štedjeti prije zime kaže Petra Vajlant turistkinja iz Njemačke.

Tako i u Francuskoj, ekološki aktivisti gase svjetleće reklame noću kako bi dali doprinos uštedi energije. Možete i vi u svom domu, korišćenjem štedljivih sijalica, gašenjem računara i tv uređaja kada ih ne koristite, a štedite čak i onda kada vodite računa da prečnik šerpe ili tiganja prilagodite prečniku ringle.

Izvor: Portal RTCG

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply