Hrvatska na udaru omikrona

Hrvatska je na udaru novog talasa visokozaraznih podvarijanti korona virusa koje su povećale udio pozitivnih među testiranima na čak 30 odsto, a broj novih slučajeva zaraze na dnevnoj bazi prešao je hiljadu, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

„Na našim prostorima sada cirkulišu podvarijante omikrona BA.2 i BA.4 i BA.5, najviše su izloženi građani srednje dobi, od 30 do 69 godina, dok je među djecom manje zaraženih jer nema nastave“, rekli su u HZJZ-u.

Novi talas zaraze u Hrvatskoj je počeo krajem maja od kada se bilježi povećani udio pozitivnih u ukupno testiranima.

Najviše novozaraženih imaju Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija, dok je najpovoljnija situacija u Virovitičko-podravskoj županiji koja ima samo troje novozaraženih.

Posljednje sedmice uočljiv je i porast broja hospitalizovanih i umrlih, no to nije povećalo interes za vakcinaciju pa se dnevno vakciniše svega 300 do 400 osoba, a prvom dozom manje od 50 u cijeloj zemlji.

Građani možda čekaju novu bivarijantnu vakcinu koja će sadržavati i Vuhan i omikron komponentu, a Evropska regulatorna agencija EMA mogla bi ga najranije odobriti krajem avgusta, početkom septembra.

Na pitanje o mogućnosti ponovnog uvođenja COVID potvrda na jesen, u HZJZ-u odgovaraju da se, prema njihovu saznanju, u ovom trenutku ne razmišlja o ponovnom uvođenju COVID potvrda na jesen ili zimu.

HZJZ: Maske ipak imaju smisla

Iako su neke evropske države već prošle vrhunac novog talasa zaraze, u Hrvatskoj je on još uvijek u uzlaznoj fazi, a vrhunac se očekuje u avgustu s obzirom na dosadašnje iskustvo koje pokazuje da talas zaraze traje nekoliko sedmica.

Sve oboljele osobe, bez obzira jesu li vakcinisane, moraju u izolaciju od sedam do deset dana, s mogućnošću ranijeg završetka u slučaju testiranja najranije petog dana od početka zaraze. Mjera karantina ili samoizolacije nije obavezna za bliske kontakte pozitivnih osoba, oni bi trebali nositi masku deset dana od zadnjeg kontakta, a preporučeno je i samotestiranje.

Iako se u javnosti u zadnje vrijeme razvila polemika koliko zaštitne maske uopšte štite od novih varijanti virusa, u HZJZ-u ističu da su one, uz poštovanje fizičke distance, i dalje osnov prevencije širenja kapljičnih infekcija.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply