Ministar finansija: Nemamo dobre vijesti

Foto: YouTube screenshot

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da u ovom resoru nema baš mnogo dobrih vijesti.

„Napravili smo smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od 2022-2025. godine, ali da treba oprezno da pristupimo realizaciji budžetske politike. Rad na novom budžetu traje, rebalans je planiran za septembar“, naveo je Damjanović na današnjoj sjednici Vlade.

Apelovao je i da svi urade sve kako bi se unaprijedio i sačuvao životni standard.

„Ne možemo znati kakva će biti kretanja tokom drugog dijela godine, dragocjeni će biti rezultati u turizmu, ali već sad moramo da razmišljamo o sredstvima koja nedostaju za ovu i narednu godinu. Procjena je da će nam za narednu godinu nedostajati oko 600 miliona i procjena je da se polako plaća ceh jednog dosta problematičnog ponašanja ranijih administracija“, objasnio je Damjanović.

Ministar odbrane Raško Konjević je istakao da, ako je dobro shvatio, za ovu godinu 270 miliona i za sljedeću oko 600 miliona nedostajućih sredstava, što znači da se približavamo cifri od milijardu nedostajućih sredstava.

„Bojim se da nam prilike ne idu na ruku i da ne shvatamo važnost optimizacije koju ste spomenuli. Imamo u vidu da su dvije pozicije koje su korišćene kao jedan dio prikazivanja ulaganja u sistem odbrane, a koje više ne zaslužuju tu da budu. Radi se o iznosu od pet miliona eura za prodaju vojne opreme, a on zadnjih godina nije prilazio milion, milion i po eura. I druga stvar, mi smo za vojne penzije računali oko 13 miliona eura. Od naredne godine ćemo se zalagati da se te stvari promijene, jer isplaćivanje radnih penzija nije ulaganje u sistem odbrane- Moramo ući u snažniju investiciju u tom svijetu, naročito znog nekih okolnosti koje su usložile situaciju i na globalnom nivou“, kazao je Konjević.

Premijer Dritan Abazović je kazao da ne treba da pričamo narodu bajke, već da građani moraju da znaju kakva je realna situacija s finansijama.

„Lako je trošiti novac koji se pozajmi i praviti od toga politiku, a da to nema uporište u onome što su ostvareni prihodi države. Crna Gora mora da stvara novac. Raduje me što je sezona ovakva kakva jeste, imamo veću fiskalnu i poresku disciplinu. Na dobrom smo putu, ali moramo da stvaramo i nove vrijednosti“, kazao je Abazović.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply