Istraživanje: Korona virus može da uđe u mozak izgradnjom malih tunela iz nosa

Izvor: Shutterstock

Možda konačno znamo kako kovid 19 ulazi u mozak: novo istraživanje ukazuje da virus stimuliše rast sitnih cjevčica između nosa i moždanih ćelija kroz koje može da prođe kao kroz tunel.

Kovid 19 je povezan sa nizom neuroloških simptoma uključujući moždanu maglu i konfuziju. Studije autopsije takođe su otkrile korona virus u mozgu ljudi. Ali kako je tamo dospio bila je pomalo misterija.

Prethodne studije sugerišu da je ACE2 receptor koji virus obično koristi da uđe u ćelije jedva detektovan u mozgu, za razliku od ćelija koje oblažu nos, usta i pluća. Sada su, Kiara Zurzolo sa Instituta Paster u Francuskoj i njene kolege otkrilu da se čini da korona virus ima podmukao način da uđe u ćelije kojima nedostaje ACE2 receptor preko ćelija koje ga imaju, piše New Scientiest.

Sproveli su eksperimente u posudi sa korona virusom i dvije različite vrste ćelija. Jedan nazvan SH-SI5I korišćen je za modeliranje ljudskih moždanih ćelija. Drugi tip ćelije, Vero E6, korišćen je za modeliranje ćelija koje oblažu površine tela, uključujući nos.

Same po sebi, modelne moždane ćelije nisu mogle biti zaražene korona virusom jer im je nedostajao ACE2 receptor. Ali kada su bile inkubirane u istoj posudi kao i modelne ćelije nosa, koje su imale ove receptore, postale su inficirane.

Pod posebno moćnim elektronskim mikroskopom, istraživači su vidjeli da je virus po ulasku u ćelije nosa modela stimulisao kod ćelija rast sitnih cevčica nazvanih tunelske nanocijevi koje su formirale veze sa modelom ćelija mozga. Zumirajući izbliza, vidjeli su kako virus koristi ove tunele da se prebaci između dva tipa ćelija.

Već je poznato da nanocijevi transportuju određene strukture i druge virusne čestice između udaljenih ćelija.

„Mislim da je to veoma zanimljiva studija jer pruža lijep, uredan mehanizam pomoću kojeg se virus može prenijeti iz jedne ćelije u drugu, zaobilazeći potrebu za ACE2 receptorima“, kaže Frederik Menije sa Univerziteta Kvinslend u Australiji.

Međutim, pošto su eksperimenti bili ograničeni na ćelije u posudi, potrebne su dalje studije kako bi se potvrdilo da se isti mehanizam javlja unutar mozga, kaže Menije.

„Ako se potvrdi da tunelske nanocijevi prenose korona virus iz nosa u mozak, možda ćemo moći da razvijemo ljekove da ih blokiramo“, kaže Zurzolo.

„Trenutno nemamo specifičan molekul koji blokira nanocijevi za tuneliranje, ali sprovodimo skrining da bismo ga pronašli“, kaže ona.

Izvor: Portal B92

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply