Nove mjere: Obavezne maske, evo i gdje

Konferencija za medije povodom trenutne epidemiološke situacije u zemlji izazvane pandemijom koronavirusa počela u 10 sati u amfiteatru Instituta za javno zdravlje.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić saopštio je da se zbog povećanja u broju novoregistrovanih slučajeva i hospitalizacija uvodi mjera obaveznog nošenja maski. 

Maske će biti obavezne u prodavnicama, apotekama, benzinskim stanicama, zatvorenim djelovima aerodroma, željezničkim stanicama.

Kako je kazao, mjere će biti na snazi narednih 14 dana.

“Ako mjere ne dovedu do poboljšanja u narednom periodu, uslijediće mjere obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima. Da do toga ne bi došlo, uz poštovanje mjera, potrebno je da one osobe koje nisu vakcinisane to i učine, a ukoliko jesu prime svoju treću ili četvrtu buster dozu najmanje tri mjeseca nakon vakcinacije ili prirodne infeckcije. To je naročito bitno za za rizične grupe a to su osobe starije od 65 godina, imuno kompromitovane osobe ili osobe sa hroničnim bolestima“, kazao je Galić.

On je podsjetio da je od 12. jula umrlo ukupno 13 ljudi, od čega je petoro bilo vakcinisano, ali nepravilnog imunizovanog statusa.

„Osam njih nije bilo uopšte vakcinisano. Dakle, od pet preminulih nijedno se lice ne tretira kao imunizovano jer je svima isteklo šest mjeseci od posljednje doze“, rekao je Galić, navodeći da je prosječna starost preminulih vakcinisanih bila 75 godina, a nevakcinisanih 71 godina.

Kaže i da zdravstvene službe prijavljuju blaže kliničke slike i oblike bolesti, što je karakteristika sada u cirkulaciji dominantnog Omikron soja u odnosu na prošlogodišnji Delta soj SARS-CoV-2, koji je, pojašnjava, bio četiri puta letalniji i izazivao u većem obimu teške kliničke slike i hosptalizacije.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović rekla je da su u Crnoj Gori za sada hospitalizovana 82 pacijenta.

„U kovid centru KCCG trenutno se liječi 30 pacijenata. Od toga, njih troje je na mehaničkoj ventilaciji. Riječ je o pacijentima koji su ugroženi prvenstveno zbog različitih, dominantno internističkih pridodatih bolesti“, kazala je ona.

U Beranama je hospitalizovano pet pacijenata, Nikšiću 12, Baru 11, Kotoru 17, a u Brezoviku jedan.

„Ovo je prilika da vas informišem da smo zbog porasta broja COVID slučajeva, nakon privremene obustave redovnih operacija na Klinici za kardiologiju koja je trajala desetak dana, nastavili sa radom i pozivamo pacijente sa redovne liste. Ipak, s obzirom na razvoj situacije u zemlji i povećanu infektivnost korona virusa, KCCG će morati da se prilagođava tim okolnostima o čemu ćemo redovno obaveštavati javnost“, rekla je Radulović.

Za sada, kako je kazala, neće privremeno zatvarati ni Polikliniku gdje se obavljaju specijalistički i subspecijalistički pregledi.

Izvori: Analitika / RTCG

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply