Rama: Albanija nikad nije bila jača

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da Albanija nikada nije bila jača nego danas, između ostalog zahvaljujući prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama, prenosi Kosovo online.

Rama je na svečanosti organizovanoj u Tirani, na trgu Skenderbeg, povodom obilježavanja 100. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD da je prijateljstvo sa tom zemljom, kao i sa EU, ojačalo Albaniju.

„Prije jednog vijeka, 28. jula 1922. godine, Albanija je bila povezana sa Sjedinjenim Državama, prije devet dana put Albanije je zvanično, bez povratka, povezan sa evropskim, vijekovima porican. Ni naši roditelji, ni naši dedovi, ni naši pradedovi, Albanci prije nas nikada nisu imali našu sreću i priliku“, istakao je Rama.

On je dodao da je zvanični početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji samo „početak veoma izazovnog, ali ispravnog, zamornog, ali lijepog, dugog, ali nikako usamljenog puta“

„Od najusamljenije, najzaostalije, najsiromašnije zemlje na kontinentu, danas nismo nerazvijeniji i manje smo siromašni nego prije samo tri decenije, a više smo nego ikada u ove tri decenije, zaštićeni od svih opasnosti, između naše dvije velike strateške saveznici, SAD i EU, i poštovana od svih u međunarodnoj areni, kao mala zemlja, ali sa karakterom i dostojanstvom“, rekao je Rama.

Izvor: Kosovo online

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply