„Smanjite broj seksualnih partnera“

Foto: EPA

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus je preporučio da muškarci u riziku od zaraze majmunskim boginjama, razmotre da smanje broj seksualnih partnera, prenosi Kossev.

On je dodao da je do sada 98 odsto slučajeva zaraze otkriveno među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima i pozvao one pod rizikom od zaraze da preduzmu korake radi zaštite.

„To za muškarce koji imaju polne odnose sa muškarcima znači da radi sebe i drugih donose bezbjedne odluke. To znači da, za sada, smanje broj seksualnih partnera“, rekao je Gebrejesus.

On je dodao da zaraženi treba da se izoluju i izbjegavaju okupljanja koja podrazumijevaju blizak kontakt.

Zvaničnici SZO ranije su naglasili da se majmunskim boginjama može zaraziti svako ko je bio u bliskom kontaktu sa zaraženim ili kontaminiranom odjećom ili posteljinom.

Savjetnik SZO za HIV, hepatitis i polno prenosive bolesti Endi Sil (Andy Seal) rekao je da su stručnjaci utvrdili da se majmunske boginje „nedvosmisleno šire tokom polnog kontakta“.

Doktor Hju Adler (Hugh), koji liječi oboljele od majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, naveo je da anonimni polni odnosi čiji se učesnici ne mogu pratiti pomažu širenje bolesti.

„Vjerovatno je i da su se majmunske boginje uvijek ovako prenosile i manifestovale, samo što to ranije nije bilo uočeno ili ovako rašireno“, rekao je Adler.

Od početka zaraze, registrovano je više 19.000 slučajeva zaraze u preko 75 zemalja u svijetu. Smrtni slučajevi uočeni su samo u Africi.

Izvor: Kossev

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply