„Abazović i Joanikije igraju dupli pas“

Foto: Gradski portal

Premijer Dritan Abazović svjesno i namjerno destabilizuje Crnu Goru, ocijenili su sagovornici emisije „Hej Sloveni“ Gradske RTV.

Upozoravaju da bi odabir Cetinja za mjesto potpisivanja ugovora sa SPC bio potez koji bi imao za cilj, ne samo rušenje mita o Cetinju kao prijestonici Crne Gore, već i izazivanje nemira i sukoba.

Književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis uvjeren je da premijer Dritan Abazović razara obavještajni sektor i doprinosi entropiji. Sa druge strane, naglašava on, mitropolit SPC Joanikije Mićović drži parastos četničkom vođi Draži Mihailoviću i prijeti rušenjem mauzoleja na Lovćenu.

Ti potezi, upozorava Nikolaidis, ukazuju da Abazović i Mićović sinhronizovano rade na destabilizaciji Crne Gore.

„Oni igraju dupli pas i oni su tandem. Šta oni igraju? Radikalizaciju i destabilizaciju. Dva čovjeka koja kontaminiraju i radikalizuju javni prostor u Crnoj Gori su njih dvojica. Ovo drugo su sve reakcije. Oni žele, ja sam upozorio građane: oni žele vaš bijes. A vi vidite hoćete li im dati to što žele. Oni žele bijes, oni žele sukobe na Cetinju, ono žele nemire, i žele sve najgore da se desi na Cetinju”, objašnjava Nikolaidis.

Ukoliko Cetinje, kako je ranije najavljivano, bude mjesto potpisivanja ugovora sa SPC, prema riječima Nikolaidisa, to bi dovelo do radiikalizacije države.

„Imate političku strukturu i čovjeka koji trubi o crnogorskom nacionalizmu, i doslovce ga izmišlja. Kako ga nema, pokušava da ga stvori i proizvede. On pokušava i onda ide dotle da takvu uvredu na podao način napravi na Cetinju kao što je najavljeno, potpisujući upravo tamo nekakav ugovor koji je na jednako podmukao način usvojio na sjednici Vlade”, ističe Nikolaidis.

Psiholog Žarko Korać smatra da se tim potezom pokušava srušiti mit o Cetinju kao prijestonici Crne Gore, dok se ne mari za ljudske živote.

„To je najvažniji korak u diktaturi, svakoj, i lijevoj. Šta je ljudski život prema istorijskim ciljevima i zadacima? Da bi pokazao da je to Cetinje jedan mit, da je tamo crkva važna a ne ono što je istorijski Cetinje predstavljao za Crnu Goru kao državu i njenu nezavisnost“, ocjenjuje Korać.

Korać i Nikolaidis su saglasni – ono što radi Abazović, nije radio ni Slobodan Milošević.

„Ovo što on radi je katastrofa za Crnu Goru, i napokon, po mom dubokom uvjerenju, biće i katastrofa za njega, zato što se takva količina štete jednoj zajednici, u kojoj uzgred živiš, i potencijalno namjeravaš da živiš, ne može napraviti bez nekih posljedica”, kazao je Nikolaidis.

On apeluje na građane da ne nasijedaju na provokacije kako se ne bi izazvao scenario koji žele Abazović, Mićović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Kada postane jasno kakvu reakciju priželjkuje politički protivnik, posve je sigurno da tako ne treba reagovati“, poručuje Nikolaidis.

Izvor: Gradski portal

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply