„Do zaraze došlo u Crnoj Gori“

Foto: RTCG

U Crnoj Gori je registrovan prvi slučaj majmunskih boginja kod crnogorskog državljanina koji je dobrog opšteg stanja.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da su imali tri sumnjiva slučaja u Crnoj Gori koja su odbačena, ali se nedavno pojavio slučaj koji je definitivno potvrđen.

On je u Dnevniku TVCG naglasio da se zaražena osoba dobro osjeća, te da je utvrđeno da nije napuštala Crnu Goru tokom inkubacionog perioda.

“To znači da je do zaraze došlo u Crnoj Gori. Napravljena su istraživanja, i preduzete sve neophodne mjere, a kontakti su regulisani u skladu sa protokolima. Kontakti idu u izolaciju, i to naročito prvi direktni kontakti”, naveo je Galić, piše portal RTCG.

Kako je naveo, “mi koji se bavimo konrolom i sprečavanjem epidemije govorimo o tome da je to vrlo rijetka infekcija, koja je, prema nalazima SZO, proglašena od globalnog značaja“.

“Ali po opštu poplaciju rizik je nizak. Ove vrste boginja nijesu toliko zarazne i ne postoji veliki rizik obolijevanja cjelokupne populacije. Način prenosa je direktan kontakt i najrizičnije grupe su osobe koje su seksulano aktivne, koje imaju tu aktivnost sa različitim partnerima”, naglasio je Galić.

Inkubacioni period je, kazao je on, dosta dug, i to 21 dan od momenta kada dođe do kontakta sa zaraženom osobom do pojave simptoma. Naveo je da je izolacija 21 dan. Simptomi su bol u mišićima, groznica, povećanje tjelesne temparature, bol u grlu i karakterističan osip.

“Epidemija nije pokazala veću smrtnost u svijetu i to nas raduje i daje nam nadu da nećemo imati u Crnoj Gori težih oblika ove bolesti. Vakcina nije dostupna našoj zemji ni u većini evropskih zemalja jer su proizvođači iz SAD. Kada nadležna evropska agencija potvrdi validnost, biće dostupna. Naš zdravstveni sistem je, međutim, otpočeo kontakte koji imaju za cilj da nabavimo određeni broj tih vakcina”, poručio je Galić.

Kako smatra, nema razloga za paniku.

“Predočićemo sve validne informacije a građane upućujemo na sajt IJZ, gdje se mogu naći sve informacije koje su neophodne da bi se spriječila i kontrolisla ova bolest”, naglasio je Galić.

Izvor: Portal RTCG

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply