Prvi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori

U Crnoj Gori registrovan je prvi slučaj majmunskih boginja. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja, saopšteno je danas iz Instituta za javnoo zdravlje IJZ.

Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo oboljenje.

“Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je detektovala, a u saradnji sa Institutom za virosologiju, vakcine i serume ‘Torlak’ i potvrdila prvi slučaj obolijevanja od Majmunskih boginja”, naveli su iz IJZ.

U saopštenju IJZ-a dostavljenom medijima se navodi da su sprovedene sve neophodne mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju sprječava i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti.

“Takođe su obavještene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima”, ističe se u saopštenju.

O majmunskim boginjama

Majmunske boginje obično počinje groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija).

U periodu od jednog do tri dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (u 95 odsto slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70 odsto slučajeva) i druge dijelove tijela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu.

Bolest obično traje od svije do četiri nedjelje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore  apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

“Građanima savjetujemo da se o samoj bolesti upoznaju na sajtu Instituta – www.ijzcg.me i obrate ljekaru u slučaju sumnje na obolijevanje od majmunskih boginja”, poručuju iz IJZ.

Institut za javno zdravlje Crne Gore će, dodaju, nastaviti da prati epidemiološku situaciju vezano za obolijevanje od majmunskih boginja i u skladu sa njom dalje obavještavati javnosti.

Izvor: Portal CdM

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply