„Zdravstvo vratiti u ruke dokazanih stručnjaka“

Neodgovornost aktuelnog menadžmenta ili potpuno nerazumijevanje uloge institucije kojom rukovode, vjerovatni su odgovori na pitanje zbog čega 50 građana preminulih od Covid-19 nije našlo mjesta u statistici Instituta za javno zdravlje, saopštila je DPS Komisija za zdravstvo, prenosi portal Antena M.

“Crnogorska javnost, očigledno ‘anestezirana’ svakodnevnim skandalima u prethodne dvije godine potpuno je apatično primila informaciju da je čak 50 pacijenata umrlih od Covid-19 ostalo neevidentirano”, navodi se u saopštenju.

Oni podsjećaju da je sistematizacija IJZ mijenjana u više navrata da bi je prilagodili, kako se navodi, “oskudnim stručnim i akademskim dostignućima aktuelnog direktora”.

“Institut za javno zdravlje postupa suprotno članu 50 Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji jasno propisuje obavezu ove ustanove u smislu praćenja stanja zdravlja stanovništva i izvještavanja o tome”, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je način organizacije posla i način izvještavanja Kliničkog centra i opštih bolnica dio problema.

“Posljedica je opsta konfuzija koja vlada u zdravstvenom sistemu i dovodi do ogromne smrtnost i visoke stope obolijevanja od Covid-19 u našoj državi”, kazali su iz DPS-a.

Crna Gora, kako dodaju, životima svojih građana plaća neznanje i nestručnost čelnika sistema javnog zdravstva.

“Da bi to poražavajuće stanje prestalo, upravljanje crnogorskim zdravstvom treba vratiti u ruke nesumnjivih, dokazanih, stručnjaka. I to se mora dogoditi što prije. Jer životima ljudi ne smiju se podmirivati politički, niti bilo koji drugi računi”, zaključili su iz DPS-a.

Izvor: Antena M

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply