Đukanović sjutra saopštava odluku

Foto: Predsjednik CG

Šta će biti s lokalnim izborima zakazanim za oktobar za koje je Ustavni sud kazao da su protivustavno odgođeni, moglo bi biti jasnije sjutra, kada će se oglasiti predsjednik države, rečeno je za TVCG iz kabineta Mila Đukanovića.

Da li će se održati lokalni izbori u 14 crnogorskih opština u oktobru kako je planirano ili nas očekuje novi datum, još je neizvjesno nakon odluke Ustavnog suda da je odgađanje bilo neustavno.

Šef države bi sjutra, dakle, trebalo da donese konačnu odluku.

Službeni list Crne Gore danas je objavio odluku Ustavnog suda kojom se ukida Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi i prestaje da važi danom objavljivanja ove odluke.

Osporeni Zakon, odnosno odredba ĉlana 209.a tog zakona, po nalaženju Ustavnog suda nije u saglasnosti ni sa Smjernicama i Obrazloženjem Kodeksa dobrog vladanja u izbornim pitanjima – Venecijanske komisije, prema kojima se izborni sistemi smiju mijenjati najkasnije godinu dana uoĉi izbora, ili moraju biti utvrđeni ustavom ili zakonom višeg nivoa od „običnog” zakona.

Ustavni sud je utvrdio da osporeni Zakon nije donijet u skladu s odredbom člana 91. stav 3. Ustava, odnosno da nije donijet dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika.

„Zbog izostanka Ustavom propisane (dvotrećinske) većine za njegovo donošenje, Ustavni sud je utvrdio njegovu formalnu neustavnost i ukinuo osporeni Zakon u cjelini“, naveo je Ustavni sud.

Podsjećamo, Ustavni sud, posljednjih dana jula, ocijenio je da Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su lokalni izbori u više opština odgođeni za 23. oktobar, nije u skladu sa Ustavom.

Sud je jednoglasno donio odluku kojom se ukida Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi.

Ocijenio je da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka i da je trajanje mandata različito uređeno u tom zakonu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Sudije su ocijenile i da se trajanje mandata uređuje zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dvije trećine glasova svih poslanika.

Centar za demokratsku tranziciju početkom maja, podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su lokalni izbori u 14 opština odloženi za 23. oktobar.

Izvor: Portal RTCG

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply