Rama: Ili povratak u rat, ili Otvoreni Balkan

Foto: Tanjug

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da 100 posto podržava vladu u Prištini u namjeri da uspostavi suverenitet na cijeloj teritoriji Kosova, ali da je neophodno razgovarati sa vlastima u Beogradu. Rama je kazao da jučerašnja dešavanja na sjeveru Kosova pokazuju zašto nam je potreban Otvoreni Balkan.

Rama je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Španije Pedrom Sančezom u Tirani, rekao da podržava Vladu Kosova, uz ocjenu da je, kako je rekao, „vršenje suvereniteta na cijeloj teritoriji države Kosovo“ u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu.

Na pitanje novinara da li su sinoćni događaji najbolji pokazatelj da Kosovo ne bi trebalo da se pridruži inicijativi Otvoreni Balkan, Rama je odgovorio da je upravo suprotno.

„Ova situacija ne pokazuju da je Otvoreni Balkan nepotreban ili pogrešan. Ona ne pokazuje da je naš pristup Srbiji i politika zbližavanja, dijaloga nepotrebna, ova situacija pokazuje zašto je potreban Otvoreni Balkan. To je razlog zašto Kosovo treba da dođe i sjedne za sto Otvorenog Balkana. Kada stvari krenu naopako, postoje dva puta – jedan je povratak u rat, u kojem niko ne dobija, a drugi put je izgradnja mira“, poručio je Rama.

Dodao je i da ga prijateljski odnosi sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ne sprečavaju da se razilaze po pitanjima gdje se ne slažu.

Ukazao je, međutim, da je dijalog sa Srbijom neophodan i upitao kako je moguće da Kosovo uđe u NATO kada članice Alijanse kao što su Španija, Rumunija ili Slovačka ne priznaju njegovu nezavisnost.

„Znate li da je do juče Rusija bila u Partnerstvu za mir, Srbija je u Partnerstvu za mir. Razumijete li da ne možemo Kosovo da uključimo čak ni u Partnerstvo za mir“, upitao je Rama.

Izvor: N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply