Njemačka studija otkrila gen koji smanjuje rizik od smrti od korone

Foto: EPA/ilustracija

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Duisburg-Essen (UDE) u zapadnoj Njemačkoj pokazalo je da određeni gen smanjuje rizik od smrti od korona virusa za 35 posto.

Studija je pratila 1570 pacijenata kojima je virus dijagnosticiran između 11. maja 2020. i 30. juna 2021., objavili su naučnici njemačkog Univerziteta.

Umrla je petina pacijenata koji su bili istraživani

Trinaest posto ili 205 učesnika studije imalo je tek blagi oblik bolesti, 760 ili 48 posto ih je hospitalizovano, a 292 ili 19 posto ih je završilo na odjeljenju intenzivne njege. Umrla je petina ili 313 pacijenata čiji je razvoj bolesti pratilo istraživanje.

Gen koji je kod dijela pacijenata smanjio vjerovatnost od smrtnog ishoda nazvan je GNB3 TT. Varijanta je to za koju se procjenjuje da je ima oko deset posto stanovništva Evrope. GNB3 je gen koji dekodira takozvane G-proteine, važne za odvijanje niza procesa u tijelu.

Jedna od autorki istraživanja: Otkrili smo da gen uzrokuje aktivaciju imunosnih stanica

Studija je pokazala i da gen GNB3 uzrokuje aktivaciju imunosnih stanica, rekla je jedna od autorki studije Birte Möhlendick.

Ova brža imunološka reakcija može objasniti zašto je rizik od smrti u tolikoj mjeri manji za skupinu ljudi koja nosi ovaj gen, pojasnila je Möhlendick.

Studijom je potvrđena pretpostavka po kojoj mlađa životna dob i izostanak hroničnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, znatno povećavaju izglede da pojedinac preživi zarazu korona virusom. Studijom, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Frontiers in Genetics, nije praćeno ponašanje omikrona.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply