„Prijeti nuklearna katastrofa“

Foto: Profimedia

Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da koristi najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu kao „nuklearni štit“ stacioniranjem postrojbi i sprječavanjem ukrajinskim snagama da uzvrate, rizikujući tako strašnu nuklearnu nesreću.

Državni sekretar Antony Blinken rekao je da su Sjedinjene Države duboko zabrinute što je nuklearna elektrana u Zaporižji, za koju je u martu Rusija bila optužena da granatirala područje u njenoj neposrednoj blizini, sada ruska vojna baza koja se koristi za gađanje obližnjih ukrajinskih snaga.

„Naravno da Ukrajinci ne mogu uzvratiti vatru da ne bi došlo do strašne nesreće koja uključuje nuklearnu elektranu“, rekao je Blinken novinarima nakon razgovora o neširenju nuklearnog naoružanja u Ujedinjenim narodima u New Yorku u ponedjeljak.

Rusija ide dalje od korištenja „ljudskog štita“, kazao je Blinken, istaknuvši da je riječ o „nuklearnom štitu“.

Na pregovorima u New Yorku zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Mikola Točickij rekao je da su „potrebne snažne zajedničke akcije kako bi se spriječila nuklearna katastrofa“ te je pozvao međunarodnu zajednicu da „zatvori nebo“ iznad ukrajinskih nuklearnih elektrana sustavima protivvazdušne odbrane.

Invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu 24. februara izazvala je najveći sukob u Evropi od 2. svjetskog rata, ubivši hiljade ljudi, raselivši milione i ostavivši velike dijelove Ukrajine u ruševinama.

Rat je takođe izazvao globalnu prehrambenu krizu, pri čemu Rusija i Ukrajina proizvode oko trećinu svjetske pšenice, dok su zapadne sankcije Rusiji, glavnom dobavljaču energije u Europi, uzrokovale globalnu energetsku krizu.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply