U Kaliforniji vanredno stanje

Foto: Reuters

Guverner Gavin Njusom je u ponedjeljak proglasio vanredno stanje u Kaliforniji zbog širenja virusa majmunskih boginja, kako bi „pojačao napore države u vakcinaciji“.

„Kalifornija ubrzano radi na svim nivoima vlasti kako bi usporila širenje majmunskih boginja, koristeći naše robustno testiranje i praćenje kontakata, ojačano tokom pandemije, kako bismo osigurali da oni koji su najviše izloženi riziku budu naš fokus kao ciljna grupa za vakcinu i tretman“, poručio je Njusom u saopštenju.

Gotovo 800 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u Kaliforniji, prema najnovijim podacima koje je objavio kalifornijski odsjek za javno zdravstvo.

Prema zvaničnim podacima, 98,3 posto slučajeva potvrđeno je kod muškaraca, od kojih većina pripada LGBTQ zajednici. Virus se većinom širi među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, kao i među transrodnim osobama i rodno nebinarnim osobama.

Proglašenje olakšava državi koordinisanje odgovora na pandemiju i omogućava radnicima hitne medicinske pomoći da sprovedu vakcinaciju.

Njusomov kabinet je objavio da je Kalifornija distribuirala više od 25.000 doza vakcine, a ukupno je ubrizgana 61.000 doza do sada. U zemlji posebno nedostaje vakcina Jynneos.

Kabinet guvernera je rekao da više od 30 ustanova i pružalaca usluga širom države nudi liječenje majmunskih boginja, iako je pristup antivirusnom lijeku na recept tecovirimat takođe ograničen.

„Nastavićemo da radimo sa saveznom vladom kako bismo osigurali više vakcina, podigli svijest o smanjenju rizika i stali uz LGBTQ zajednicu u borbi protiv stigmatizacije“, rekao je Njusom.

Simptomi majmunskih boginja slični su velikim boginjama, iako su obično blaži. Zaraženi virusom u početku imaju temperaturu, natečene limfne čvorove, groznicu i iscrpljenost.

Kasnije se pojavi osip, koji obično počinje na licu i zatim se širi, pretvarajući se u gnojne rane prije nego što otpadnu.

Izvor: N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply