Dolar se malo oporavlja

Foto: EPA

Na deviznim tržištima dolarov indeks, koji prati kretanje dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je blagih 0.04 posto, na 106.41 bod, nakon što se tokom noći oporavio za 1 posto, s najnižeg nivoa u gotovo mjesec dana od 105.03 bodova.

Troje Fedovih funkcionera, naime, u utorak je signaliziralo da neće biti odustajanja od monetarnog zaoštravanja koje ima za cilj suzbijanje najviše inflacije od 1980-ih, čak i ako kamatne stope porastu na nivo koji će znatnije ograničiti ekonomsku aktivnost. 

Dvoje od njih, predsjednik Feda u Chicagu Charles Evans i predsjednica Feda u San Franciscu Mary Daly smatraju se funkcionerima s blažim stavom prema monetarnom zatezanju. Trgovci sada smatraju da su šanse 44 posto da će Fed u septembru ponovo podignuti kamatnu stopu za dodatnih 75 baznih bodova.

Tečaj dolara oporavio se prema jenu nakon što je tokom noći dotaknuo 130.4 jena te se njime jutros trguje po 132.55 jena, čime je u plusu u odnosu na dan ranije za 0.5 posto.

Izgledi za daljnjim snažnim rastom američkih kamatnih stopa podigli su i tečaj dolara prema euru za 0.22 posto, na 1.109 dolara za euro.

Na naftnim tržištima cijene barela su stabilne – u Londonu je barel Brenta pojeftinio 0.49 posto, na 100.05 dolara, a na američkom je cijena WTI-ja pala 0.41 posto, na 94.03 dolara za barel.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply