Kurti: Nastavljamo sa reciprocitetom od prvog septembra

Foto: Guliver

Premijer Kosova Aljbin Kurti odgovorio je na optužbe opozicije zbog odlaganja sprovođenja odluka o registarskim tablicama i ličnim dokumentima istakavši da se na implementaciju ovih odluka čekalo 11 godina, a sada problem predstavlja odlaganje na mjesec dana.

Kurti je ponovio da je Beograd razvio „divlju kampanju dezinformacija“ i da je to glavni razlog zašto je odložio sprovođenje dvije odluke vlade.

„Ono što je trebalo da se desi prije 11 godina, sada počinjemo da sprovodimo. Čekalo se 11 godina, dok je sada navala da ne može da se sačeka ni manje od mjesec dana. Zbog velike kampanje dezinformisanja koju sprovodi Beograd, dogovorili smo se s međunarodnim faktorima da odložimo sprovođenje odluke do septembra. U okolnostima u kojima se nalazimo donijeli smo najbolju moguću odluku. Bolje 1. septembar nego nikad. A još bolje bi bilo da se to implementiralo od 2011. godine, kada je dogovor postignut u Briselu“, rekao je Kurti u Skupštini Kosova, piše portal RTCG.

Kurti je istakao da je odluka o registarskim tablicama i ličnim kartama usaglašena sa međunarodnim partnerima.

„Ovim odlukama će se transformisati i mijenjanje tablica iz vremena Slobodana Miloševića. Pored toga, mora da postoji identifikacija za građane koji ulaze na Kosovo, isto je u Srbiji za građane Kosova. Izdali smo više od 2.000 dokumenata. Prihvatili smo predlog međunarodne zajednice da ovu odluku odložimo zbog dezinformacija iz Srbije“, naglasio je kosovski premijer.

On je naveo da je Kosovo odlučno da od 1. septembra nastavi sa sprovođenjem odluke o recipročnim mjerama.

„Pričalo se o užasu koji će zadesiti Srbe na sjeveru, koji su za kratko vreme uspjeli da podignu devet barikada. Radom i zalaganjem smo to dobro završili. Prije samo godinu dana, kada su građani Kosova htjeli da uđu u Srbiju, morali su da plate pet eura, a sada više ne plaćaju. Možda će biti tenzija i dalje, ali mi smo odlučni da idemo naprijed i imamo podršku međunarodne zajednice. Vidjeli smo da su 31. jula srpske paralelne strukture u stanju da izazovu sukobe“, dodao je Kurti.

Kurti je odgovarajući na prozivke lidera ABK Ramuša Haradinaja istakao da je prije četiri godine potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić sjedio u njegovom kabinetu.

„Nikada na sjeveru nije bilo više borbe protiv kriminala i korupcije nego sada. Prije četiri godine glavni kriminalac, bio je u kabinetu premijera, a danas je na potjernici i nalazi se na crnoj listi SAD. Došao je na sjever zbog spota, a sada se nalazi u Srbiji. Ovo je velika razlika. Nemojte prodavati patriotizam i moral jer vas dobro poznajemo“, poručio je Kurti Haradinaju.

Izvor: Portal RTCG

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply