„Fali novca“

Foto: Portal RTCG

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da državnoj kasi fali novca, zbog kako je dodao, lošeg planiranja budžeta za ovu godinu ili neznanja.

On je odgovarajući na pitanja novinara kazao da, dok su realni i javni sektor u ozbiljnim problemima, banke vrve od likvidnosti. To po njegovim riječima znači da imamo problem. Istakao je i da aranžman sa MMF-om nije na stolu.

Ponovio je da Fondu zdravstva nedostaje 65 miliona eura, Fondu PIO 25 miliona eura.

“Jasno je da je nama ostavljena dubioza od 170 miliona eura u državnoj kasi”, kazao je Damjanović, na konferenciji za medije povodom 100 dana rada Vlade, piše portal RTCG.

Planirani su, kaže, prihodi koji nisu mogli biti planirani jer nije bilo zakonskog osnova, a neizmirivanjem obaveza stvarana je lažna slika o stanju finansija.

„To što je neko saopštio da će biti nešto stopirano ispostavilo se kao notorna laž… To što je nama ostavljeno u naslijeđe mi ćemo to da završimo“, poručio je Damjanović.

Damjanović je saopštio i da 43. Vlada radi transparentno, odgovorno i zakonito.

“Prema medijima se saopštava samo ono što je istina nema uljepšavanja, nema laganja, kao što je to bilo kod ranijih vlada”, naveo je ministar finansija.

Ipak, kako navodi, Vlada će učiniti sve da nesmetano funkcioniše finansijski sistema. Nije saopštio šta će biti sa zapijenjenim cigaretama u Luci Bar, da li će država da proda cigarete ili da ih uništi.

O tome će, kako je naveo, odluka biti donesena u saradnji sa stranim partnerima.

“Sve ono što je ostalo neriješeno pokušavamo da riješimo”, naveo je Damjanović.

On je pomenuo i koncesiju za Aerodrome i naveo da se to pitanje tri godine ne riješavalo, od strane dvije prethodne administarcije.

“Imamo i pritisak i zlovolju naših međunarodnih partnera zašto je to tako i ključni motiv nas je – spremni smo da donosimo odluke, jer vlada koja ne donosi odluke ne treba nikome”, naveo je Damjanović.

Vjeruje da će nedostajuća sredstva u budžetu biti nadomještena.

“I to iz domaćih resursa borbom protiv sive ekonomije i naravno iz dodatne akumulacije, imajući u vidi da Crna Gora ima ograničene resurese”, naveo je Damjanović i kazao da se

Godinu dvije nije, kaže, bilo infrastrukturnih radova.

“Ovdje je neko u ranijem periodu presipao iz šupljeg u prazno, pravio razne kripto – alhemije i čuda, a ostavio kasu ruiniranu. Nama je cilj da ojačamo ekonomoju kroz realni sektor i da servisiramo obaveze, ali i da kroz rast penzija i minimalnih zarada naši građani imaju standard koji zaslužuju”, poručio je Damjanović.

Izvor: Portal RTCG

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply