Formira se NATO borbena grupa, uključena i Crna Gora

Foto: AFP

Vojnici iz Crne Gore, Hrvatske, SAD i Italije stigli su u Mađarsku gdje će formirati NATO borbenu grupu ojačane budnosti, zajedno sa kolegama iz Mađarske i Turske.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, to je jedna od četiri nove borbene grupe NATO koje su formirane kao dio procesa jačanja istočnog krila Sjevernoatlantske alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu.

„Vodeća nacija biće Mađarska. Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana, iako ne šalje vojnu pomoć Ukrajini, potpuno je uključena u jačanje snaga NATO na istočnom krilu od samog početka krize“, dodaje se u tekstu.

Portal navodi da tim snagama veličine ojačanog bataljona u avgustu slijede intenzivna taktička uvježbavanja i bojeva gađanja, a zatim i integracija u jedinstvenu oružanu formaciju odnosno NATO borbenu grupu.

Demonstracija pune operativne sposobnosti ove borbene grupe predviđena je za početak septembra kada će izvesti taktičku vježbu sa bojevim gađanjem.

NATO snage smještene su u mađarskoj bazi Ujmajor koja je zbog toga temeljno renovirana, a nalazi se u centralnom dijelu zemlje, nedaleko od jezera Balaton i 350 kilometara od ukrajinske granice.

Mađarska vojska uključila je u NATO snage jednu četu tenkova, jednu četu mehanizovane pješadije, artiljerijsku bateriju, vazduhoplovnu eskadrilu, operatere za navođenje vazduhoplovne vatrene podrške, specijalne snage i vojnu policiju.

Takođe, jedna turska vojna jedinica biće dio ove borbene grupe, ali neće dolaziti u Mađarsku, već će iz svoje baze biti u stanju povišene borbene gotovosti.

Hrvatska je poslala 60 vojnika, oružane snage Italije poslale su dijelove Planinske brigade iz Torina sa ukupno 250 ljudi, a Vlada Crne Gore predložila je da se zbog većih potreba za angažovanjem u snagama NATO u parlamentu izglasa povećanje broja vojnika Vojske CG sa 20 na 60 u zajedničkim snagama alijanse.

Kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini, NATO je pojačao snage na svom istočnim krilu i oformio četiri nove stalne borbene grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Od 2014. funkcionišu i NATO borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Izvor: N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply