Misteriozni hepatitis: Dvoje djece umrlo u Španiji

Španija je zabilježila prva dva smrtna slučaja od akutnog hepatitisa ili upale jetre među djecom, bolesti čiji su uzroci nepoznati i koju prate svjetski zdravstveni zvaničnici.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u Španiji prijavljeno 46 slučajeva bolesti i da su za tri bile potrebne transplantacije jetre. Od njih troje, dvoje je preminulo, a u pitanju je 15-mesečna beba u junu i dijete od šest godina koje je umrlo u julu.

Ministarstvo zdravlja Španije objavilo je da je 507 slučajeva prijavljeno u 21 zemlji Evrope do 28. jula, od čega 273 u Britaniji. U Sjedinjenim Američkim Državama zabilježeno je najmanje 180 oboljelih i šest smrtnih slučajeva.

Zdravstveni zvaničnici i dalje su zbunjeni uzrocima hepatitisa i navode da dostupni dokazi upućuju na bolest želuca za koju nije poznato da uzrokuje probleme s jetrom kod inače zdrave djece.

Španija je počela pomno da prati situaciju pošto je Velika Britanija upozorila Svetsku zdravstvenu organizaciju zbog rasta broja slučajeva.

Ministarstvo je saopštilo da za sada nije primijećeno povećanje broja slučajeva ove vrste hepatitisa u odnosu na procjene napravljene na osnovu podataka iz prethodnih godina.

Izvor: N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply