Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale u julu

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale su osjetno u julu, pod uticajem pada cijena žitarica i biljnog ulja, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), prenosi portal RTCG.

Poslije istorijskog maksimuma dostignutog u martu poslije početka ruske invazije na Ukrajinu, indikator cijena prehrambenih proizvoda FAO koji prati promjene međunarodnih cijena korpe osnovnih proizvoda, pao je 8,6 odsto u julu u odnosu na prethodni mjesec, što je bio četvrti uzastopni pad cijena.

Cijene su međutim i dalje na visokom nivou i u julu su bile na 140,9 poena na FAO-vom indeksu, što je porast od 13,1 odsto na godišnjem nivou u odnosu na jun 2021.

Glavni ekonomista FAO Maksimo Torero Kulen pozdravio je dobrodošli pad, posebno što se tiče pristupa prehrambenim proizvoda. On je ipak upozorio da i dalje brojni rizici prijete svjetskoj prehrambenoj sigurnosti kao što je recesija ili povišene cijene žitarica i njihov potencijalni uticaj na proizvodnju i na sredstva za život poljoprivrednika.

FAO indikator za biljna ulja pao je u julu za 19,2 odsto, na najniži nivo u posljednjih 10 mjeseci, pod uticajem pada cijena svih ulja, i cijena sirove nafte.

Padu cijena je doprinela velika količina raspoloživog palminog ulja za izvoz u Indoneziju i dobra žetva uljane repice, uz smanjenu tražnju za izvoz suncokretovog ulja, čiji je Ukrajina veliki proizvodjač, čija cijena bilježi osjetni pad.

Indikator FAO za žitarice pao je 11,5 odsto, kao reakcija na sporazum postignut između Ukrajine i Rusije oko deblokiranja glavnih luka u Crnom moru.

Od potpisivanja tog sporazuma 22. jula, prvi brod Razoni je u ponedjeljak napustio Odesu poslije pet mjeseci potpune blokade u ukrajinskim lukama. Još tri broda sa žitaricama danas su takođe napustila Ukrajinu, saopštila je Turska koja nadgleda sprovođenje tog izvoza.

Indikator FAO takođe ukazuje da su pale cijene šećera za 3,8 odsto, na osnovu pada  cijena etanola zbog koje je u julu u Brazilu proizvedeno više šećera nego što je predviđeno. Izgledi za povoljnu proizvodnju u Indiji takođe su doprinijeli ovom padu cijena šećera, i predstavljali kontratežu strahovanjima oko evropske proizvodnje šećerne repe.

Izvor: Portal RTCG

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply