Istraživanje: Mladi u Srbiji najmanje vole Bugare, Hrvate i Albance

Foto: Pixsell

Veliko nacionalno sociološko istraživanje u Srbiji pokazalo je da mladi Srbi najmanje vole Bugare, Hrvate i Albance, prenosi portal Index.

Istraživanje je naručila srpska omladinska organizacija Pokriv, a potpuni rezultati istraživanja biće službeno objavljeni 12. avgusta u Beogradu na Međunarodnom forumu mladih.

Najmanje vole Bugare, Hrvate i Albance, a najviše Makedonce i Crnogorce

Na pitanje „Kakav je vaš odnos prema nacionalnim manjinama?“ na ljestvici od jedan do četiri, gdje je jedan najviša ocjena, a četiri najmanja, Bugari su dobili ocjenu 2.09. Hrvati su dobili ocjenu 2.04, a iza Bugara i Hrvata nalaze se Albanci s ocjenom 2.52. 

Mladi u Srbiji najviše vole Makedonce i Crnogorce pa su im dali ocjene 1.75 i 1.68. U sredini se nalaze Mađari, Rumunci i bosanska manjina.

Čak 55 posto mladih Srba protiv uvođenja sankcija Rusiji

Prema istraživanju, 55 posto mladih iz Srbije je protiv uvođenja sankcija Rusiji. Njih 43 posto smatra da Srbija treba balansirati između istočnih i zapadnih zemalja. U slučaju da Srbija treba izabrati između Istoka i Zapada, 53 posto ispitanih smatra da bi se njihova zemlja trebala okrenuti prema Istoku.

Da država ne treba osuđivati Rusiju zbog agresije na Ukrajinu smatra 55 posto mladih Srba. Tek ih 18 posto smatra da Srbija treba uvesti sankcije Rusiji.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply