Kosovska policija uhapsila rusku novinarku zbog špijunaže i propagande

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su bezbjednosni organi uhapsili Ruskinju Dariju Aslamovu na sjeveru zemlje.

Svečlja je u objavi na Fejsbuku istakao da su „mnoge zemlje dokazale da se bavila špijunažom za ruske vojne obavještajne službe i da je djelovala pod maskom novinara“.

„Ista je učestvovala i u borbama u Ukrajini tako što je vodila propagandu o ruskoj invaziji na Ukrajinu“, dodao je Svečlja.

Na nekim fotografijama koje je Svečlja podijelio u Facebook objavi, vidi se Aslamova sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i sirijskim predsjednikom Bašarom el Asadom.

Svečlja je rekao da su kosovske vlasti bile upoznate sa njenim aktivnostima, a prema njegovim riječima, Aslamovoj je zabranjen ulazak u mnoge zemlje.

„U ovom slučaju je zabranjen i angažman relevantnih aktera se nastavlja dok se ne razjasne njene namjere“, rekao je šef policije Kosova.

„Njen pokušaj da uđe u našu zemlju, pored toga što se poklapa sa dešavanjima na sjeveru zemlje, jasno dokazuje ruske veze i propagandu kojima se Srbija već priključila i koje imaju za cilj destabilizaciju naše zemlje“, dodao je Dželjalj Svečlja.

Ulazna stanica u Moldaviji

Dariji Aslamovoj je 2017. godine bio zabranjen ulazak u Moldaviju.

U to vrijeme radila je za ruski medij Komsomolskay Pravda, koji je poznat po svojim prokremljanskim stavovima.

Moldavski servis Radija Slobodna Evropa javio je da su joj bezbjednosne službe odbile ulazak „jer nije mogla da opravda razlog posjete“.

Bivši predsjednik Moldavije Igor Dodon rekao je da je novinarka išla da ga intervjuiše, te je kritikovao bezbjednosne organe zbog takve odluke.

Dodon je takođe bio poznat po svom proruskom stavu.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply