U Americi identifikovan virus – bolest teško zarazna i neizlečiva

Stotine Amerikanaca bi moglo biti zaraženo poliovirusom iliti dječjom paralizom, izjavile su u petak zdravstvene vlasti države Njujork nakon što su identifikovale virus u uzorcima otpadnih voda u dva različita okruga.

Prema državnom komesaru za zdravstvo dr Meri Baset, kao što su ranije izbijanja poliomijelitisa pokazala, „Njujorčani bi trebalo da znaju da na svaki uočen slučaj paralitičke poliomijelitisa može biti stotine drugih zaraženih ljudi.“

„Zajedno sa najnovijim otkrićima otpadnih voda, Odeljenje tretira pojedinačni slučaj dječje paralize kao samo vrh ledenog brijega sa mnogo većim potencijalnim širenjem. Kako saznajemo više, ono što znamo je jasno: opasnost od poliomijelitisa danas je prisutna u Njujorku“, dodao je Baset.

Uzorci poliomijelitisa uzeti su sa dvije različite lokacije u okrugu Orindž u junu i julu, kao i sa jedne lokacije u okrugu Rokland u julu, prema Ministarstvu zdravlja države Njujork.

Krajem jula, njujorški zdravstveni zvaničnici identifikovali su prvi slučaj poliomijelitisa u SAD u skoro deceniji. Žrtva je bio neimenovani 20-godišnji muškarac iz okruga Rokland koji je očigledno dobio soj virusa dobijen vakcinom i počeo da osjeća slabost i paralizu.

Vlasti su navele da dostupni dokazi ne ukazuju na to da je muškarac bio izvor prenosa, dodajući da je „istraga o porijeklu virusa u toku“. Takođe su rekli da rade na uvođenju preventivnih mjera, posebno u klinikama za vakcinaciju, dodajući da je „najbolji način da se u Njujorku zadrži poliomijelitis da se održi visok imunitet stanovništva kroz vakcinaciju“.

Suočeno sa još jednom potencijalnom krizom koja bi mogla da slijedi stopama pandemije Covid-19 i izbijanja majmunskih boginja, Ministarstvo zdravlja je ohrabrilo one koji to nisu učinili da se odmah vakcinišu. Takođe se navodi da su oni koji žive, rade, idu u školu ili posećuju okrug Rokland, okrug Orindž i šire gradsko područje Njujorka u najvećem riziku od zaraze virusom.

SAD su iskorijenile dječju paralizu 1979. i od tada nisu prijavile novi slučaj koji potiče iz zemlje. Tokom protekle četiri decenije, nove infekcije prijavljene su samo kod ljudi koji su virus donijeli iz inostranstva.

Iako je dječja paraliza neizlečiva, može se spriječiti vakcinacijom, saopštile su zdravstvene vlasti. Vakcina je 99% efikasna kod djece koja primaju sve potrebne doze, dok oko 93% Amerikanaca primi najmanje tri doze dok budu mala djeca.

Poliomijelitis, ili poliomijelitis, je po život opasna i izuzetno zarazna bolest koju mogu prenijeti pojedinci koji nemaju simptome. U najgorim slučajevima može uticati na mozak i kičmenu moždinu, izazivajući meningitis ili paralizu.

Izvor: Okvir NET

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply