Američki Senat usvojio važan zakonski paket za klimu

Foto: EPA

Američki Senat usvojio je veliki zakonski paket vrijedan 430 milijardi američkih dolara koji ima za cilj jačanje borbe protiv klimatskih promjena, snižavanje cijene lijekova i podizanje korporativnih poreza, što je velika pobjeda za američkog predsjednika Joea Bidena, prenosi Al Jazeera Balkans.

Nakon maratonske dvodnevne rasprave i pokušaja republikanaca da blokiraju paket, Senat je odobrio prijedlog zakona pod nazivom Zakon za smanjenje inflacije s 51 glasom za i 50 protiv, a odlučujući je bio glas potpredsjednice Kamale Harris.

Svi republikanci bili su protiv. Demokrati se nadaju da će im zakon povećati izglede da zadrže kontrolu nad Kongresom na izborima krajem godine.

Zakon sada ide u Zastupnički dom gdje demokrati imaju većinu. Glasanje je predviđeno u petak, a potom zakon mora potpisati Biden.

“Sada je vrijeme da se krene naprijed s velikim, smjelim paketom za američki narod”, rekao je vođa senatske većine Chuck Schumer na početku rasprave u subotu.

Najsmjeliji paket za čistu energiju u američkoj istoriji

Naglasio je da je riječ o “najsmjelijem paketu za čistu energiju u američkoj historiji” koji će potrošačima takođe omogućiti smanjenje troškova za energiju i za neke lijekove.

To će se najvećim dijelom finansirati povećanjem poreza.

Republikanci su žestoko kritikovali što zakon predviđa novu potrošnju u iznosu od 430 milijardi američkih dolara i oko 740 milijardi dolara novih prihoda.

Demokrati se nadaju da će im zakon pomoći na izborima 8. novembra.

Zakonom se želi smanjiti emisije CO2 i podstaknuti potrošače da pređu na zelenu energiju. Isto tako predviđa se smanjenje cijene nekih lijekova za starije i viši korporativni porezi.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply