Četvrti toplotni talas u Francuskoj

Foto: Reuters

Francuska se priprema za početak četvrtog toplotnog talasa ovog ljeta, pošto je najveća suša u toj zemlji do sada ostavila isušena sela bez bezbjedne vode za piće, a farmeri su upozorili na preteću nestašicu mlijeka tokom zime.

Vlada premijerke Elizabet Born formirala je krizni tim za borbu protiv suše koja je primorala mnoga sela da se oslanjaju na isporuku vode kamionima, što je podstaklo državno preduzeće EDF da smanji proizvodnju nuklearne energije, a očekuju se i problemi sa usjevima.

Očekuje se da će temperature dostići 37 stepeni Celzijusa na jugozapadu prije nego što se vruć vazduh proširi na sjever početkom nedelje.

Nacionalna meteorološka agencija Meteo Frans saopštila je da je ovo najgora suša od kada su 1958. godine počeli da se evidentiraju i da se očekuje da će se suša pogoršati najmanje do sredine mjeseca, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Očekuje se da će žetva kukuruza ove godine biti 18,5 odsto manja nego 2021“, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede, u trenutku kad se Evropljani već bore sa višim cijenama hrane kao rezultatom nižeg izvoza žitarica iz Rusije i Ukrajine od normalnog.

U međuvremenu, nedostatak stočne hrane zbog suše znači da bi moglo doći do nestašice mleka u narednim mesecima. To je saopštila Nacionalna federacija sindikata poljoprivrednika.

Ograničenja u snabdijevanju vodom postoje u skoro cijeloj kopnenoj Francuskoj radi očuvanja voda, uključujući zabranu zalivanja i navodnjavanja.

Izvor: Portal N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply