Cijena nafte na najnižem nivou u više mjeseci

Foto: Shutterstock

Cijene nafte su se danas kretale oko najnižih nivoa u više mjeseci budući da je dugotrajna zabrinutost oko slabljenja potražnje zbog loših privrednih izgleda nadišla pozitivne privredne podatke iz Kine i SAD-a.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 55 centi, na 94.37 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 76 centi nižoj cijeni, od 88.25 dolara.

Cijene na londonskom i američkom tržištu prošle su nedjelje pale na najniži nivo od februara. Na londonskom su bilježile najveći nedjeljni pad od aprila 2020., za 13.7 posto. Na američkom tržištu cijene su pale za 9.7 posto budući da je briga oko recesije koja utiče na potražnju za naftom smanjila cijene.

Cijene na oba tržišta nadoknadile su neke gubitke u petak nakon što je rast broja zaposlenih u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, neočekivano ubrzao u julu.

Izvoz nafte iz Kine

Kina je u nedjelju takođe iznenadila tržište rastom izvoza koji je bio brži od očekivanog. Vodeća svjetska uvoznica sirove nafte – Kina, dopremala je 8.79 milijuna barela sirove nafte dnevno u julu, što je porast u odnosu na jun kada je uvezla najmanju količinu u četiri godine. Ipak, uvoz je još uvijek 9.5 posto manji nego godinu ranije, pokazuju carinski podaci.

U Evropi je izvoz ruske sirove nafte i naftnih proizvoda nastavio teći uoči nadolazećeg embarga Europske unije koji će stupiti na snagu 5. decembra.

Potražnja za benzinom u SAD-u nastavlja slabiti

Prošle je sedmice središnja banka Engleske (BoE) upozorila na dugotrajnu recesiju u Velikoj Britaniji. Potražnja za benzinom u SAD-u nastavlja slabiti uprkos padu cijena na benzinskim postajama, dok zalihe rastu.

Po pitanju proizvodnje u SAD-u, energetske firme prošle su nedjelje smanjile broj naftnih platformi najviše od septembra, što je prvi pad u zadnjih 10 sedmica.

U odvojenom je izvještaju OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njenih članica u petak stajao 100.01 dolara, što znači da je oslabio 1.18 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply