Bajden potpisao podršku pristupanju Švedske i Finske NATO-u

Foto: AFP

Predsjednik SAD Džo Bajden potpisao je dokumenta kojim se daje podrška pristupanju Švedske i Finske NATO-u, najznačajnijem proširenju tog vojnog saveza još od 1990-ih godina, dok se suočava sa ruskom invazijom Ukrajine.

„To je bila i i dalje je – vjerujem – prekretnica za alijansu i za veću bezbjednost i stabilnost ne samo u Evropi i SAD nego i u čitavom svijetu“, rekao je Bajden prilikom potpisivanja.

Američki Senat usvojio je Protokol o pridruživanju Švedske i Finske ubjedljivom većinom glasova (95 za, samo jednim protiv) prošle nedelje, što je bio rijedak primjer jedinstva u obično stranački žestoko podijeljenom Vašingtonu.

Švedska i Finska prijavile su se za članstvo u NATO kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, koja je počela 24. februara. Moskva je više puta upozoravala obje zemlje da se ne priključiju Sjeveroatlanstkoj alijansi.

„Putin dobija tačno ono što nije želio, ulaskom ove dvije zemlje u alijansu“, rekao je Bajden.

Prijem Švedske i Finske moraju pojedinačno da ratifikuju parlamenti svih 30 NATO članica, prije nego što dvije zemlje budu mogle da očekuju zaštitu prema Članu 5 statuta organizacije, klauzuli koja glasi da je napad na jednu članicu, napad na sve.

Proces ratifikacije mogao bi da traje i do godinu dana, iako su prije SAD protokol usvojile neke zemlje, među njima Kanada, Njemačka, Italija i Crna Gora.

Izvor: N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply