Dva nova simptoma majmunskih boginja

Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je širenje virus majmunskih boginja globalnom zdravstvenom krizom. Ovaj virus je za sada zabilježen u više od 80 država, a registrovano je 17.000 slučajeva u svijetu, piše N1 Zagreb.

Dok zdravstveni radnici još traže odgovor kako se virus sve širi, grupa naučnika je pronašla još dva simptoma koji dosad nisu bili tipična za ovu bolest.

Nakon ispitivanja 197 pacijenata sa majmunskim boginjama, objavljena je velika studija u časopisu British Medical Journal i utvrđeni su novi simptomi.

Čak 71 pacijent uključen u studiju imao je rektalne bolove, 33 su patila od upale grla, 31 od edema penisa i 27 od oralnih lezija, 22 pacijenta imala su solitarne lezije, a devet ih je prijavilo povećane krajnike.

Solitarne lezije

Jedan od novih simptoma otkrivenih u studiji bile su solitarne lezije. Reč je o maloj, lokalizovanoj kožnoj leziji koja može da varira od bezopasnih (bradavica) do lezija opasnih po život kao što je melanom.

Otečeni krajnici

Pacijenti u studiji takođe su prijavili natečene krajnike, za koje se, zajedno sa pojedinačnim lezijama, ranije nije znalo da su tipični simptomi infekcije majmunskim boginjama.

Simtomi majmunskih boginja

Klasični i očigledni simptomi majmunskih boginja uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, bolove u leđima, natečene limfne čvorove, umor i osip koji liči na osip koji se javlja kod ovčijih boginja.

Kako se bolest širi?

S čovjeka na čovjeka bolest može da se prenese kapljičnim putem (bliskim kontaktom) i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga.

Autori su naveli da studija ima i neka ograničenja – svi pacijenti su bili iz jednog medicinskog centra, a studija je bila posmatračka.

Izvor: Nova RS

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply