Majmunske boginje: SAD će dopustiti drugi način vakcinisanja

Foto: EPA

Američka administracija odlučila je proširiti svoju ograničenu zalihu vakcina protiv majmunskih boginja dopuštajući drugačiju metodu ubrizgavanja koja koristi jednu petinu vakcine po injekciji, izvijestio je The New York Times pozivajući se na visoke dužnosnike upoznate s planom, prenosi Al Jazeera Balkans.

SAD je proglasio majmunske boginje javnozdravstvenom krizom prošle sedmice u nastojanju da pojača američki odgovor na suzbijanje epidemije.

„Kako bi američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila intradermalnu injekciju, koja zahtijeva ubrizgavanje jedne petine trenutne doze u kožu umjesto pune doze potkožno, ministarstvo zdravstva moraće izdati novu hitnu deklaraciju“, navodi se u izvještaju.

Prvi put identifikovana 1958. godine

Bijela kuća, Ministarstvo zdravstva i FDA nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom.

Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Joe Biden je imenovao dva savezna funkcionera da koordiniraju odgovor njegove administracije na majmunske boginje nakon što su Kalifornija, Illinois i New York proglasili vanredno stanje.

„Prvi put identifikovana 1958. godine, bolest ima blage simptome uključujući temperaturu, bolove i gnojne lezije na koži. Ljudi se obično oporave u roku od dvije do četiri sedmice“, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izvor: Al Jazeera Balkans

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply