Poljska prijeti Evropskoj uniji

Foto: EPA

Poljska će uzvratiti Evropskoj uniji ako joj ne isplati namijenjena sredstva za oporavak od pandemije, rekli su danas vladajući poljski političari nakon što je Bruxelles signalizirao da nije zadovoljan posljednjim pravosudnim reformama Varšave. 

Više od 35 milijardi eura stavljeno je na čekanje zbog spora između Bruxellesa i Varšave oko pravosudne reforme za koju EU tvrdi da krši demokratske standarde. 

Europska komisija odobrila je sredstva za Poljsku u junu, no čelnica tog tijela Ursula von der Leyen rekla je tokom svog posjeta toj zemlji da na vladavini prava treba još raditi.

„Bude li pokušaja blokade isplate, nemamo izbora nego izvući sva oružja iz arsenala“

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) objavila je da je cilj reforme pravosuđa učiniti sistem učinkovitijim, odbacivši da se miješa u sudove iz političkih razloga. 

„Ako će biti pokušaja blokade isplate, a Evropska komisija pokuša stvoriti pritisak na nas, nemamo izbora nego izvući sva oružja iz našeg arsenala i odgovoriti baražnom vatrom“, rekao je za poljski radio Krzysztof Sobolewski, glavni sekretar PiS-a. 

No nije precizirao na šta konkretno misli.  

Odbijanje Varšave da pristane na evropske zahtjeve oko pravosuđa podstaklo je kritike opozicije da PiS zapravo želi izvući Poljsku iz Evropske unije, što vlada odbacuje. 

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply