Amerika: Avganistanac uhapšen zbog serijskih ubistava muslimana

Imigrant iz Avganistana uhapšen je kao glavni osumnjičeni za serijska ubistva četvorice muškaraca muslimana u američkoj državi Novi Meksiko što je ranije izazvalo zabrinutost vlasti i islamske zajednice.

Nakon što je prije nekoliko dana ubijen i četvrti musliman, guverner ove savezne američke države obznanio je sumnju da je riječ o „ciljanim ubistvima“.

Rečeno je da bi žrtve mogle biti na meti zbog svoje religije i rase zbog čega je nekoliko dana bila pojačana sigurnost oko džamija u području Albuquerquea.

„Nastoji se ublažiti strah od napadača vođenog antimuslimanskom mržnjom“, rečeno je tada iz policije.

Ubrzo su zatim saopštili da je uhapšen 51-godišnji Muhammad Syed, jedna od osoba iz islamske imigrantske zajednice u gradu.

Istražitelji još pokušavaju povezati motive za ubistvo četovrice muškaraca, no vlasti su navele da su ubistva možda bila ukorijenjena u ličnoj mržnji, vjerovatno s intramuslimanskim sektaškim prizvukom. Sve žrtve bile su afganistanskog ili pakistanskog porijekla. Jedan je ubijen u novembru, a troje u posljednje dvije sedmice.

„Pretresom kuće osumnjičenog u Albuquerqueu pronađeni su dokazi koji pokazuju da je počinitelj u određenoj mjeri poznavao žrtve, a međuljudski sukob je možda doveo do pucnjave“, navela je policija.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply