Bajdenu porastao rejting

Podrška radu američkog predsjednika Džozefa Bajdena porasla je na najviši nivo od početka juna, navodi se u istraživaju koje su sproveli Rojters i Ipsos.

Dvodnevna internet anketa na nacionalnim nivou, sa ukupno 1.005 odraslih ispitanika, uključujucji 445 demokrata i 357 republikanaca, pokazala je da 40 odsto Amerikanaca u ovom tenutku odobrava Bajdenov radni učinak.

Anketa završena juče je pokazala i da 78 odsto ispitanika, koji su se identifikovali kao demokrate podržava Bajdena, u odnosu na 69 odsto mjesec dana ranije.

Samo 12 odsto republikanaca podržalo je Bajdenov rad ove nedjelje, što je brojka koja je uglavnom ostala stabilna posljednjih nedjelja. Bajdenov ukupni rejting prema sličnom istraživanju u maju dostigao je najniži nivo njegovog mandata, 36 odsto, i ispod 50 odsto koliko je iznosio u avgustu prošle godine, u trenutku kada se Amerikanci suočavaju sa visokom inflacijom i ekonomskim poteškoćama koje su još uvijek prouzrokovane krizom covida-19.

U nedjelju je američki Senat poslije 18 mjeseci pregovaranja i maratonske noćne sjednice, usvojio zakon za borbu protiv klimatskih promjena, snižavanja cijena ljekova i podizanja nekih korporativnih poreza, što se smatra velikom pobjedom Bajdena i njegove stranke, za koju se očekuje da će povećati šanse demokrata na predstojećim izborima za Kongres u novembru.

Izvor: Portal CdM

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply