Novi misteriozni virus u Kini, vlasti u panici

Foto: Reuters

Novi Langia henipavirus (LaiV) prvi put je otkriven u sJeveroistočnim provincijama Šandong i Henan krajem 2018. godine, ali su ga naučnici zvanično identifikovali tek prošle nedjelje.

Oni su rekli da je virus vjerovatno prenijet sa životinja na ljude, a tajvanski zdravstveni organi sada prate širenje. Istraživači su testirali divlje životinje i pronašli LaiV virusnu RNK u više od četvrtine od 262 slučajeva.

Ovaj virus kod ljudi izazva simptome kao što su groznica, umor, kašalj, gubitak apetita i bolovi u mišićima. Svi zaraženi imali su temperaturu, a virus je bio jedini potencijalni patogen pronađen kod 26 od 35 ljudi, što sugeriše da je „LaiV bio uzrok febrilne bolesti“.

Do danas nije bilo smrtnih slučajeva od LaiV-a.

Još uvijek nije jasno da li se virus može prenositi između ljudi.

Većina od 35 slučajeva bila je kod poljoprivrednika, a među zaraženim pojedincima su i radnici u fabrici.

„Analiza kontakata devet pacijenata sa 15 članova porodice nije otkrilo da se LaiV prenosi na taj način, ali je veličina našeg uzorka bila premala da bi se utvrdio status prenošenja sa čovjeka na čovjeka“, otkrili su istraživači.

Naučnici su sekvencionirali LaiV genom i utvrdili da je to henipavirus, kategorija zoonotskih RNK virusa koja takođe uključuje Hendra virus i Nipa virus.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply