„Sljedećeg proljeća proslavljamo pobjedu“

Foto: Pravda UA

Ukrajinski vojni zapovjednik rekao je da je cilj ukrajinske vojske oslobođenje regije Herson do kraja godine.

„Nažalost, ne mogu vam dati tačan vremenski okvir ili datum. Ali želim poručiti narodu u Hersonu… neće to trajati toliko dugo koliko svi očekuju. Biće brzo“, rekao je general ratnik Dmitro Marčenko u intervjuu za BBC, pa dodao: „U bliskoj budućnosti sve će vidjeti i čuti“.

Na pitanje je li cilj osloboditi Herson do kraja godine, Marčenko je odgovorio: „100 posto“. Dodao je da govori o okončanju ruske okupacije Hersona i „okončanju aktivne faze rata“

„Nakon toga će se lokalno sigurno još odvijati vojne operacije, ali do kraja godine moramo okončati glavnu fazu rata“, rekao je general.

Marčenko je takođe govorio o ukrajinskim napadima kojima je cilj onesposobiti mostove preko rijeke Dnjepar, koje Rusi koriste kako bi obezbjeđivali svoje snage u Hersonu.

Most kod Nove Kakovke, u blizini važne hidroelektrane „je već pogođen“, rekao je Marčenko.

„Teško ga je oštetiti jer se u blizini nalaze kritični infrastrukturni objekti. Ako ih pogodimo, mogli bismo oštetiti branu. No, mislim da će uskoro i taj most biti dovoljno oštećen da ga Rusi više ne mogu koristiti za opskrbu opremom i ljudstvom. A kad ih odsiječemo, onda ćemo ih potući i otjerati iz Ukrajine“, rekao je ukrajinski general.

Marčenko takođe tvrdi da Ukrajina planira osloboditi i Krim, kojeg je Rusija anektirala 2014. godine.

„Krim je Ukrajina. To je naša zemlja, tamo su naši ljudi, koji su prisiljeni živjeti pod okupacijom. Nitko nije Rusiji došao pravo da dođe tamo, uzme komad naše zemlje i kaže ‘to je naše’. Oslobodićemo Krim, baš kao što ćemo osloboditi i Herson, Luhansk i Donjeck“, rekao je ukrajinski general.

Marčenko je dodao kako je napad na jedini most koji povezuje Krim s Rusijom „nužna mjera“, obzirom da je dio ukrajinskog vojnog plana „lišavanja Rusa mogućnosti da pošalju rezerve i pojačaju svoje snage trupama iz Rusije“.

„Dobijemo li svo oružje koje nam je obećano, koje nam treba, tada mislim da bi sljedećeg proljeća mogli proslaviti pobjedu“, zaključio je.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply