„Tenzije bi se mogle prenijeti na Zapadni Balkan“

Foto: EPA

Predsjednik Slovenije Borut Pahor pohvalio je u srijedu u Ankari posredničku ulogu Turske između Rusije i Ukrajine u ublažavanju tenzija u regionu.

„Ukoliko ovaj rat potraje duže nego što se očekivalo, tenzije bi se mogle prenijeti južno na Zapadni Balkan“, izjavio je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Govoreći o dobrim odnosima između Slovenije i Turske, Pahor je istakao da velika većina Slovenaca saradnju s Turskom ocjenjuje pozitivno.

Pahora je ranije danas, uz najviše državničke počasti, primio predsjednik Turske. Svečani prijem upriličen je na platou ispred Predsjedničke palate u Ankari, nakon čega je uslijedio sastanak na kojem su dvojica lidera razgovarali o bilateralnim odnosima, procesu članstva Turske u EU, regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Turski predsjednik pozdravio je strateško partnerstvo između Turske i Slovenije uspostavljeno 2011. godine.

„Vjerujem da će naša solidarnost, koja se razvila na osnovu prijateljstva, savezništva i strateškog partnerstva, postati jača na svim poljima, uključujući i proces pridruživanja Turske Evropskoj uniji“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Erdogan je nakon sastanka izjavio da „prijateljski odnosi i saradnja između Turske i Slovenije daju veliki doprinos regionalnom miru i stabilnosti“.

Podsjetio je da je nakon neuspjelog državnog udara 2016. u Turskoj, predsjednik Slovenije bio prvi šef države članice EU koji je posjetio Ankaru u znak solidarnosti.

Povećanje bilateralne saradnje

On je dodao da Ankara i Ljubljana imaju potencijal da povećaju saradnju u oblastima privrede i trgovine.

„Kao saveznici u NATO-u, Turska i Slovenija moraju preduzeti zajedničke korake, posebno u oblasti odbrane“, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je obim bilateralne trgovine između Turske i Slovenije dostigao 2,3 milijarde dolara 2021. godine.

„Cilj nam je da povećamo ovu cifru, koja još uvijek ne odražava u potpunosti naš stvarni potencijal“, rekao je Erdogan.

Lideri Turske i Slovenije su prije konferencije za novinare prisustvovali potpisivanju bilateralnih sporazuma u oblastima nauke i tehnologije.

Kako je najavljeno, večeras će biti upriličena i večera u čast slovenačkog predsjednika Pahora.

Izvor: Portal Antena M

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply