U Albaniju stigao brod sa pšenicom iz Ukrajine

Brod „Jaohar Ranim“ sa više od 6.000 tona pšenice iz Ukrajine stigao je danas u luku Drač u Albaniji.

Ovo je prvi brod sa tovaraom koji je u Albaniju došao iz Ukrajine od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara.

Ruska invazija izazvala je probleme sa hranom u cijelom svijetu jer je bio obustavljen izvoz žitarica iz Ukrajine.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, radi se o turskom brodu „Jaohar Ranim“, koji je od ukrajinske do albanske luke plovio dvanaest dana, a pšenica koja je njime dovezena treba da bude dostavljena kompaniji u Tirani.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor o izvozu pšenice uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija.

Prema tom sporazumu, ukrajinski brodovi koji izvoze žitarice mogu da koriste bezbjedni koridor, a Rusija se složila da ih ne napada.

Prema podacima Instituta za statistiku (INSTAT), Albanija je prije početka rata u Ukrajini i sankcija uvedenih Rusiji, uvozila preko 40 odsto žitarica iz Rusije i četiri odsto iz Ukrajine.

Albanija, ali i druge zemlje na Zapadnom Balkanu, suočavaju se sa krizom usljed nestabilnog tržišta, što je posljedica ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.

Takođe, iako Albanija nije direktno zavisna od ruskog gasa i nafte, ne može da zadovolji energetske potrebe, te je prinuđena da uvozi veliku količinu električne energije po visokim cijenama.

Ovakva situacija je pogoršala životni standard u Albaniji, gdje je prosječna plata 490 eura, dok siromaštvo, prema podacima Svjetske banke, obuhvata oko 30 odsto stanovništva.

Izvor: Portal Dan

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply