Coca Cola doživjela finansijski udar

Foto: UGC

Multinacionalna kompanija Coca-Cola saopštila je kako je zbog situacije na tržištu Rusije i povlačenja kompanije zabilježila finansijski udar u iznosu od 195 miliona dolara.

Prema pisanju Rojtersa, Coca-Cola, tačnije njen ogranak Hellenic Bottling Company očekuje kako će operativni profit kompanije za 2022. godine iznositi između 740 i 820 miliona eura, što je manje u odnosu na 2021. godinu kada je prijavljen profit u iznosu od 831 milion eura.

„Profit je narušen zbog manjeg prisustva u Rusiji i problema s inflacijom“, navodi se.

Proizvođač bezalkoholnih pića, koji je Rusiju nekada smatrao jednim od svojih najvećih tržišta, ranije je saopštio kako se očekuje kako će u drugom polugodištu 2022. godine izdržati finansijske troškove u iznosu od 82 miliona eura te je naglašeno kako je kompanija potrošila sve svoje zalihe i da više neće proizvoditi niti prodavati proizvode u Rusiji.

Osim situacije na ruskom tržištu, kompanija, koja se takođe nalazi na Londonskoj berzi, prijavila je pad neto dobiti u iznosu od 153 miliona eura za šest mjeseci zaključno s 1. julom, a kao najveći razlog za takvu ekonomsku situaciju navedena je inflacija.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply