Danas hitan sastanak UN

Foto: EPA

Granatirao se nastavilo noćas duž ratišta u Ukrajini, pa i nedaleko od nuklearne elektrane Zaporožja, što će tokom dana biti na dnevnom redu sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti.

U Nikopolju, na jugoistoku, stotinjak kilometara od Zaporožja koja je na drugoj obali Dnjepra, guverner Valentin Rezničenko izvijestio je na Telegramu o troje mrtvih i devetero ranjenih u ruskom granatiranju tokom noći iz višecijevnih raketnih bacača Grad.

U Donbasu, na istoku, čelnik vojne uprave Donjecke oblasti Pavlo Kiriljenko objavio je jutros na Telegramu da je u zadnja 24 sata ubijeno 11 civila: šestero u Bahmutu, troje u Soledaru te po jedan u Krasnohorivki i u Avdijivki. Ruske snage koje bez prestanka tuku po gradu Soledaru pokušavaju potisnuti ukrajinsku vojsku kako bi napredovale prema obližnjem i većem Bahmutu.

Ruska vojska zapravo sporo napreduje i rat se prometnuo u topnički dvoboj dviju vojski ukopanih u blizini naseljenih mjesta, ocjenjuje agencija France Presse. Sjednica UN-a, koja je sazvana za danas poslijepodne na zahtjev Rusije, baviće se sigurnosnom situacijom u nuklearki Zaporožje, najvećoj u Europi, koja zabrinjava međunarodnu zajednicu.

„Ruska kontrola nad elektranom izlaže ovo područje opasnosti“

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za prošlonedjeljno granatiranje elektrane, ali njihove tvrdnje nije moguće provjeriti iz neovisnog izvora. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) istaknula je u saopštenju da će njen direktor Rafael Grossi obavijestiti UN-ovo Vijeće sigurnosti o sigurnosnoj situaciji u elektrani te o naporima da se u postrojenje pošalje stručni tim IAEA-e čim to bude moguće.

IAEA je poručila da će u svom izvještaju detaljno izložiti način na koji je prošlonedjeljnim granatiranjem elektrane „zapravo uzdrmano svih sedam stupova nužnih za sigurnost i za nuklearnu sigurnost“ koje je Grossi opisao na početku sukoba.

Juče je skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) zatražila da Rusija potpunu kontrolu nad elektranom odmah preda Ukrajini, njenu suverenu legitimnom vlasniku.

„Ruska neprekidna kontrola nad elektranom izlaže ovo područje opasnosti“, naveli su.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply