Istoričari upozorili Bajdena na opasnost

Foto: EPA

Američki predsjednik Džozef Bajden privatno se sastao sa grupom istoričara u Bijeloj kući, koji su ga upozorili da je aktuelni trenutak “jedan od najopasnijih po demokratiju u modernoj demokratiji”.

Izvori upoznati sa sastankom održanim 4. avgusta, za koji se navodi da je trajao skoro dva sata, kažu da je razgovor „skoro isključivo“ vođen o totalitarizmu širom svijeta i tekućim prijetnjama američkoj demokratiji.

Sa Bajdenom su razgovarali profesor istorije sa Univerziteta Prinston Šon Vilenc, istoričarka sa Univerziteta Virdžinija Alida Blek, novinarka En Eplbaum i predsjednički istoričar Majkl Bešlos, kao i pisci predsjedničkih govora.

Naučnici su trenutno stanje u svijetu uporedili sa erom koja je prethodila američkom građanskom ratu, kao i periodom prije Drugog svjetskog rata kada su se pojavili fašistički pokreti, posebno ističući izbor Abrahama Linkolna 1860. godine i izbor predsjednika Frenklina Ruzvelta 1940. godine.

Neki učesnici su, inače, javno govorili o prijetnjama demokratiji. Eplbaum je 2020. Objavio knjigu pod nazivom „Sumrak demokratije: zavodljivi mamac autoritarizma“, gdje analizira međuzavisnost porasta desničarskog populizma i pada demokratije.

Ovaj sastanak je u skladu sa Bajdenovom praksom da od spoljnih stručnjaka traži smjernice o pitanjima unutrašnje i spoljne politike. Tako je u maju ove godine razgovarao sa bivšim američkim predsjednikom Bilom Klintonom o inflaciji i takozvanim srednjim mandatima, a tokom januara, kada su SAD očekivale rusku invaziju na Ukrajinu, zatražio je mišljenje grupe spoljnopolitičkih eksperata.

Time je nastavljena tradicija savjetovanja sa istoričarima, radi stvaranja šireg konteksta događaja, koje počinje sa predsjednikom Ronaldom Reganom, a koju je prekinuo bivši predsjednik Donald Tramp.

Izvor: Portal Antena M

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply