Njemačka skladišta ispunjena gasom uprkos smanjenju isporuka

Foto: EPA

Uprkos smanjenju isporuka gasa iz Rusije, nivo ispunjenosti njemačkih skladišta gasa za zimu gotovo je dosegnuo 75 posto, pokazali su danas objavljeni podaci evropskih operatora skladišta gasa.

Prema zadnjim dostupnim podacima, u utorak je nivo ispunjenosti bio na 73.7 posto, što je za 0.55 postotnih bodova više nego prethodnog dana. Od prošlog petka je ispunjenost rasla za više od 0.5 postotnih bodova dnevno, uprkos znatno smanjenim količinama isporuke ruskog Gazproma.

Informacija o nivou ispunjenosti objavljuje se s razmakom od dva dana. Nova njemačka regulativa propisuje da skladišta do 1. septembra moraju biti ispunjena najmanje 75 posto, zatim 1. oktobra najmanje 85 posto, a 1. novembra najmanje 95 posto. Najveće njemačko skladište, smješteno u Rehdenu u Donjoj Saskoj, u utorak je bilo ispunjeno 51.5 posto.

Skladišta plina kompenzuju fluktuacije u potrošnji gasa, čineći svojevrsnu tampon-zonu za tržište gasa. U prošlosti je u hladnim zimskim danima i do 60 posto potrošnje gasa u Njemačkoj bilo pokrivano iz skladišta gasa. Prema podacima industrijskog udruženja INES, u Njemačkoj postoji oko 40 skladišta gasa.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply