Počela isporuka njemačkih haubica Mađarskoj

Foto: EPA

Prva od 24 naručene samohodne haubice PzH 2000 njemačke kompanije KMV stigla je u Mađarsku, čime se nastavlja sveobuhvatna modernizacija mađarske vojske, navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, prenosi Al Jazeera Balkans.

Panzerhaubice će koristiti 101. artiljerijska divizija 25. pješadijske brigade „Gyogy Klapka“ iz Tate.

Nabavka je dio paketa vrijednog pola milijarde eura koja uključuje i kupovinu 44 tenka Leopard 2A7 i 12 polovnih Leoparda 2A4.

Haubice PzH 2000 su kalibra 155 milimetara, imaju petočlanu posadu i mogu ispaljivati do 10 projektila u minuti. Maksimalni domet je između 30 i 67 kilometara, u zavisnosti od vrste municije.

Program ‘Zrinski 2026’

„Kupovina Panzerhaubica i Leoparda od Njemačke dio je programa sveobuhvatne modernizacije oružanih snaga Mađarske ‘Zrinski 2026’. Strateško opredjeljenje je da se oružje i oprema kupuju ili licencno proizvode od prestižnih proizvođača u EU”, navodi taj portal.

U tekstu se podsjeća da su glavni partneri kompanija Airbus za helikoptere H-145M, a za tenkove Leopard 2A7 i haubice PzH 2000 njemački KMV i Rheinmetal. Novo streljačko oružje Mađarska proizvodi po licenci Češke Zbrojovke (CZ).

Budimpešta je već dobila 12 polovnih Leparda 2A4HU za obuku i logistička vozila.

Samohodne haubice PzH 2000 u regiji već koriste Grčka i Hrvatska, a Mađarska je ove godine započela pregovore o nabavci još novijih samohodnih haubica od Njemačke.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply