Porasle cijene nafte

Foto: EPA

Cijene nafte su porasle za više od jedan posto nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godini, budući da su brzorastuće cijene prirodnog gasa podstakle neke potrošače da pređu na naftu.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1.29 dolara, na 98.69 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1.45 dolara višoj cijeni, od 93.38 dolara.

„Cijene prirodnog gasa i električne energije porasle su do novih nivoa, podstaknute prelaskom s gasa na naftu u nekim zemljama“, objavila je agencija u svom mjesečnom naftnom izvještaju u kojem je povećala svoje izglede potražnje u 2022. za 380.000 barela nafte dnevno (bpd).

S druge strane, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je snizila svoju prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u 2022. zbog privrednog uticaja ruskog rata u Ukrajini, visoke inflacije i mjera za suzbijanje širenja korona virusa.

OPEC očekuje da će potražnja za naftom 2022. porasti za 3.1 milion bpd, što je pad od 260.000 bpd u odnosu na prethodnu prognozu. Međutim, i dalje je njegova prognoza ukupne globalne potražnje za naftom u 2022. veća od IEA-ine.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply