Spremaju veličanstven doček za Porfirija

Foto: AFP

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije boraviće u Herceg novom 14. i 15. avgusta, prvi put posle 43 godine, a povod je 650 godina od osnivanja grada i gradske slave – prenosa moštiju Svetog arhanđela Stefana.

Protojerej-stavrofor, arhijerejski namenik hercegovački Obren Jovanović izjavio je da je to dodatni motiv i povod da „svi budemo dobri domaćini“.

Posljednja posjeta Patrijarha srpskog bila je 1979. godine, posle razornog zemljotresa u Crnoj Gori, kada je tadašnji patrijarh German došao da posjeti Boku i ostale primorske gradove.

Govoreći o posjeti patrijarha Porfirija, otac Obren je kazao da se saborni duh koji obitava u Herceg Novom upravo ogleda u pripremama za doček, u kojima svi učestvuju od predsjednika Opštine Herceg Novi preko lokalne uprave, medija, ugostitelja, kulturno umjetničkih društava pa do svakog vjernika i dece sa vjeronauke.

„Svako na svoj način daje doprinos u pripremi dočeka Srpskog patrijarha, što je jedna značajna dimenzija i duhovnog i kulturnog života, gde svi žive kao jedno, gdje svi poštuju svoju Crkvu, svoju vjeru, svoga mitropolita, svoga Patrijarha i sve ono što je milome Bogu drago“, kaže otac Obren, prenosi portal Dan.

Posebno je istakao veličanstvenu litiju koja će Patrijarha dočekati od početka Njegoševe ulice u Starom gradu pa do samog ulaska u Crkvu Svetog arhangela Mihaila.

„Dakle, iz svake crkvene opštine biće po jedna litija, tako da će svaki kutak opštine Herceg Novi biti prisutan u dočeku patrijarha što je jedna velika radost i veliki blagoslov“, naveo je.

U organizaciji Opštine Herceg Novi i Mitropolije crnogorsko-primorske, svečani doček Patrijarha biće upriličen 14. avgusta u 18 sati na Trgu Hercega Stefana, nakon čega će uslijediti Svečana akademija na Kanli kuli koja će početi u 19.30 sati, dok će koncert grupe Balkanika početi u 22 sata.

Na dan slave osnivača grada, Svetog arhiđakona Stefana 15. avgusta, patrijarh Porfirije će služiti Svetu liturgiju u manastiru Savina.

Istog dana, u večernjim časovima biće upriličeno otvaranje kulturno-duhovne manifestacije „Trg od ćirilice“, u porti Sabornog hrama Svetog Spasa na Toploj, sa početkom u 19.30 časova na kojoj će biti govora o blaženog spomena mitropolitu Amfilohiju, 30 godina IIU „Svetigora”.

Veče će blagosloviti patrijarh, a govoriće mitropolit Joanikije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević.

Izvor: Portal Dan

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply