Suša u Evropi – svjedočimo ozbiljnoj katastrofi

Foto: Reuters

Aktuelna suša koja pogađa Evropu mogla bi biti najgora u posljednjih 500 godina. Na to je upozorio i istraživački centar Evropske komisije.

Najgora suša na našem kontinentu do sada zabilježena je 2018. godine, no ovog ljeta moglo bi biti još gore.

“Mislim da ove godine imamo sušu goru od 2018. godine. Posebno nas zabrinjava to što i u naredna tri mjeseca postoji rizik od sušnog razdoblja, čak i u centralnom dijelu kontinenta”, kazao je Andrea Toreti iz tog centra.

Manjak padavina i velike vrućine uticale su na pad vodostaja rijeka, a neke su i presušile. Naročito je ilustrativan primjer rijeke Po u Italiji, čije je korito na pojedinim mjestima gotovo suvo. Vodostaj Poa najniži je u posljednjih sedamdesetak godina. Kakva je to katastrofa zapravo, najbolje govori podatak kako se upravo zahvaljujući pomenutoj rijeci navodnjava gotovo trećina poljoprivrednih usjeva u toj državi.

Nije mnogo bolja situacija ni u Holandiji, gdje suša već izaziva posljedice, koje su uzrokovane drastičnim padom vodostaja Rajne. U toj državi je zvanično proglašena nestašica vode.

Sa velikim problemima suočena je i Francuska, gdje je više od 100 opština ostalo bez pitke vode usljed suše. Tamošnje vlasti saopštile su kako je Francuska suočena sa najvećom sušom u istoriji države.

Dok je u Velikoj Britaniji registrovan najsušniji jul od 1935. godine, u Španiji su zalihe u rezervoarima vode pale na 40 odsto ukupnog kapaciteta. Zvaničnici su zbog toga pozvali na ograničenja u korišćenju vode, što se naročito odnosi na Andaluziju, inače regiju koja pripada samom evropskom vrhu kada je riječ o proizvodnji hrane.

U Portugalu je, sa druge strane, ovog ljeta više od 1.000 smrti povezano sa visokim temperaturama.

Gdje su suše, tu su i požari – a najgori su za sada bili na jugoistoku Francuske i Španije. U tim državama je u jednom momentu usljed požara bilo evakuisano čak 15.000 stanovnika.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply