Isplovila još dva broda sa žitaricama

Foto: EPA

Još dva broda sa tovarom žitarica napustila su ukrajinske luke, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

„Sormovski“, koji plovi pod zastavom Belizea, napustio je ukrajinsku luku Černomorsk, prevozeći 3.050 tona pšenice u tursku sjeverozapadnu provinciju Tekirdag“, navodi se u saopštenju.

Takođe, „Zvezda Laura“ pod zastavom Maršalovog ostrva isplovila je iz Pivdenog i uputila se ka Iranu, prevozeći 60.000 tona kukuruza.

Sporazumom između Rusije i Ukrajine, kojem su posredovali Ujedinjene nacije i Turska, omogućeno je da brodovi sa žitaricama isplovljavaju iz ukrajinskih crnomorskih luka od 1. avgusta.

Ovaj dogovor je postignut prošlog mjeseca, nakon upozorenja da bi obustavljanje isporuka žitarica iz ukrajinskih luka zbog sukoba moglo dovesti do ozbiljne nestašice hrane, pa čak i izbijanja gladi u nekim djelovima svijeta.

Nastavak izvoza žitarica prema sporazumu nadgleda Zajednički koordinacioni centar (JČ) u Istanbulu u kojem rade ruski, ukrajinski, turski i pripadnici UN.

Prije nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, ove dve zemlje zajedno su činile skoro trećinu svjetskog izvoza pšenice.

Izvor: Pobjeda

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply