Sprema se susret predsjednika Kine i Amerike

Foto: Shutterstock

Kineski zvaničnici planiraju da Si Đinping posjeti Jugoistočnu Aziju i sastane se licem u lice sa predsjednikom Sjedinjenih Država Džozefom Bajdenom u novembru, objavio je Vol strit džornal (WSJ), pozivajući se neimenovane zvaničnike upoznate sa pripremama tog sastanka.

List navodi da će to biti prvo međunarodno putovanje kineskog lidera za skoro tri godine i njegov prvi lični sastanak sa Bajdenom od inauguracije američkog šefa države.

Zvaničnici uključeni u pripreme rekli su kako se očekuje da kineski lider prvo zaključi partijski kongres KP Kine, a zatim će vjerovatno prisustvovati samitu lidera Grupe 20 nacija na indonežanskom ostrvu Bali 15. i 16. novembra.

Prema izveštaju agencije Rojters, Bajdenov tim duže vrijeme traži sastanak uživo dvojice čelnika kako bi se smanjile tenzije između Vašingtona i Pekinga, pogoršane nedavno posjetom predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Bijela kuća nastavlja da radi na organizaciji takvog susreta, rekao je jedan izvor upoznat s tim pitanjem, dodavši da je Bajden otvoren za razgovor na marginama sastanka G20 u Indoneziji u novembru.

„Nemamo detalje o vremenskom okviru i lokaciji“, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

O potencijalnom susretu Si Đinping i Džozef Bajden razgovarali su i tokom više od dva sata dugog telefonskog razgovora 28. jula, podsjeća britanska agencija.

Izvor: N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply