SZO preimenovala varijante majmunskih boginja

Foto: Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je preimenovala varijante majmunskih boginja, zamijenivši nazive afričkih regiona rimskim brojevima.

Nove varijante imena omogućavaju da se uzme u obzir trenutna realnost bolesti. Iako je je bolest dugo bila ograničena na desetak afričkih zemalja, velika većina novih slučajeva otkrivena je ove godine u drugim djelovima svijeta, posebno u SAD, Evropi i Brazilu.

SZO dodaje da sprovodi konsultacije za promjenu naziva bolesti, naziva koji se smatra diskriminatorskim, pošto virus nije povezan samo sa majmunima, već se pokazao kod drugih životinja, posebno kod glodara.

Početkom juna 30-tak naučnika, od kojih su mnogi iz Afrike, zatražilo je promjenu naziva varijanti bolesti koji ne bi bili „diskriminatorski“.

„Postignut je konsenzus da se varijanta koja se pojavila u basena Konga označi kao varijanta I, a zapadnoafrička varijanta kao II“, navela je SZO i dodala da je dogovor postignut na nedavnom sastanku na kojem su učestvovali virusolozi i drugi stručnjaci zdravstva.

Dodaje sa da će podvarijante biti imenovane na primer kao Ia ili Ib.

Naziv bolesti, majmunske boginje, predstavlja nasljeđe uslova u kojima je bolest otkrivena 1950-ih. Danski istraživači su tada bolest otkrili kod majmuna u svojoj laboratoriji.

Širom svijeta je prijavljeno više od 31.665 slučajeva zaraze od kojih 12 smrtnih.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply