NATO priprema poseban paket mjera pomoći BiH

Foto: EPA

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je kako Alijansa priprema poseban paket mjera čiji je cilj pomoći očuvanju stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini, izvijestila je ministarka vanjskih poslova te zemlje Bisera Turković.

U objavi na Facebooku Turković je pojasnila kako je od Stoltenberga dobila pismo u kojemu je glavni sekretar NATO-a uvjerava da se preduzimaju sve mjere opreza uslovljene nestabilnom sigurnosnom situacijom na evropskom kontinentu nakon ruske agresije na Ukrajinu.

„Ruska agresija na Ukrajinu iz temelja podriva europsku sigurnost. Zato je NATO spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi malignom utjecaju i pritisku (Rusije) kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu sukladno vašim potrebama“, stoji u Stoltenbergovu pismu kako ga citira Turković.

NATO kaže da podupire suverenitet BiH

Riječ je zapravo o odgovoru na pismo koje je Turković još u aprilu poslala u sjedište UN-a, NATO-a te na adrese čelnika EU, koje je sadržavalo upozorenja o sigurnosnim prijetnjama po BiH nakon što je izbio rat u Ukrajini te posebno na probuđene separatističke ambicije političkog vodstva bosanskih Srba.

Stoltenberg je u svom odgovoru ponovio jasnu potporu evroatlantskom putu BiH, odnosno njenoj integraciji kako u Evropsku uniju tako i u NATO, te je najavio nastavak saradnje čiji je cilj provedba reformi nužnih da bi se ti ciljevi ostvarili.

Glavni sekretar NATO-a naveo je i kako je stabilnost zapadnog Balkana dugoročni strateški cilj Alijanse kojemu ostaje do kraja predana. Izrazio je zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prijete održanju Daytonskog sporazuma.

Naveo je i kako NATO snažno i jasno podupire suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te funkcionisanje njenih institucija.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply